Články > Bydlení > Historie Českého lustru

Historie Českého lustru

Článek vložila firma Zdeněk Kleprlík Veste Glass v kategorii Bydlení

Historie Českého křišťálového lustru

Již vice než 273 let představuje český křišťálový lustr pro sklářské mistry vrcholnou příležitost ukázat své umění, originalitu a jedinečnost.

Kdy a kde se toto křehké umění zrodilo? Před více než 500 lety na území někdejšího Českého království, kde zkušení a zruční řemeslníci začali objevovat způsoby jak vyrobit sklo a jak mu vtisknout půvabné tvary. Již počátkem 17. století zde skláři vyráběli skleněnou hmotu vzhledem velice podobnou přírodnímu horskému křišťálu. Proto také později dostala název “český křišťál” a byla vysoce ceněna pro svou váhu, čirost a tvrdost. Když pak

byl tento český křišťál tvarován na malé výlisky, ručně vybroušen a vyleštěn, podobal se náhle drahokamu a rozkládal světlo tak dokonale jako dosud žádný jiný umělý materiál.

Český křišťálový lustr během svého dlouhého historického vývoje prošel řadou změn a vylepšeními. Současné české křišťálové lustry a svítidla, ač se na pohled přizpůsobily trendům a požadavkům moderního zákazníka si zachovávají punc tradice, neboť se vždy čerpá z historických podkladů.

Klasickým příkladem jsou např. Tereziánské lustry. Tato svítidla vypadají více jak 180 let stejně a vždy budou patřit k tomu nejkvalitnějšímu a nereprezentativnějšímu, co si můžete pořídit do bytu či pro vylepšení designu osvětlení interiéru domu. Pouze svíčky byly nahrazeny za elektrické žárovky.

Proto i naše firma se s hrdostí věnuje tradici výroby těchto tradičních „klasických“ křišťálových lustrů. Většina lustrů a svítidel pro osvětlení interiéru z naší nabídky je vyráběna tradičním ručním způsobem a původními technologiemi. Ručně nabírané a do dřevěných forem tvarované sklo je broušeno zkušenými brusiči podle původních receptur na kotoučích z přírodního kamene. Tím se získává jedinečný ostrý brus křišťálového skla s vysokou brilancí. Většina skleněných dílů lustrů a svítidel jsou tedy výhradně ruční výrobky.

Repase starožitného Tereziánského lustru

Repase Tereziánského lustru v kostele v Třebosicích u Pardubic

Pro náročné zákazníky nabízíme unikátní zakázkově vyráběná design svítidla do obýváku, do kuchyně, do koupelny, do ložnice a dalších interiérů – např. repliky starých lustrů a svítidel, případně restaurování originálních historických lustrů a uměleckých svítidel.

Křišťálové lustry Kamenický Šenov a Tereziánské lustry

V roce 1724 získal brusič skla Josef Palme královské povolení stavět lustry. Otevřel svou první dílnu v malé vesničce Prácheň nedaleko severočeského města Kamenický Šenov, a začal čile obchodovat se svítidly. Další dílny zdepak na sebe nenechaly dlouho čekat. Pro skvělé ztvárnění a čistotu foukaného i ručně broušeného křišťálu byly kamenickošenovské lustry záhy velice vyhledávané tehdejší aristokracií. Paláce francouzského krále Ludvíka XV., rakouské císařovny Marie Terezie a ruské carevny Alžběty byly mezi těmi, jimž Palmeho originální lustry vtiskly pečeť dokonalosti.

Pozn: Námi vyráběné Tereziánské lustry si zachovávají nejen styl provedení navrženého panem Palme, ale stejné řemeslné provedení. Proč měnit dokonalé?

V lustru našel křišťál své nejpřirozenější uplatnění a do poloviny 18. století si české křišťálové lustry již zcela získaly Evropu. Jako symboly dobrého vkusu, bohatství a urozenosti se staly stejně prestižními jako drahé šperky. A tak lustrařské dílny v Kamenickém Šenově i okolních vesnicích dostávaly objednávky z paláců a salonů celého světa.

Ať byly zavěšeny kdekoli, staly se české křišťálové lustry dekorativním prvkem architektury, a ne pouze zdobným prostředkem osvětlení místnosti. Samy o sobě byly schopny vytvořit impozantní atmosféru v libovolném interiéru a snadno je bylo možno přizpůsobit nejrůznějším architektonickým stylům. Mnohé nejproslulejší budovy a interiéry světa by bez lustrů sotva mohly zářit takovou nádherou. Toto vše platí i v našem století. Lustrařský průmysl vyšel z hospodářské krize po první světové válce nedotčen, a tak výroba svítidel v kamenickošenovské oblasti mohla dál běžet naplno.

Současné České křišťálové lustry a svítidla harmonicky spojují staleté sklářské tradice s moderními technologiemi. Jejich křišťálový třpyt ozařuje paláce hlav států, parlamenty, vládní rezidence, univerzity, koncertní síně, chrámy a svatyně po celém světě. Právem nazývány “nikdy nezapadající křišťálová slunce”, jsou stále korunou sklářského umění, tak jako byly vždy po tři století svého vývoje.

Současný Český křišťálový lustr si zachovává punc tradice

I současný křišťálový lustr si zachovává punc tradice a řemesla ..

Vytvořeno 19. 3. 2013, platnost do 12. 8. 2014.

logo
Zdeněk Kleprlík Veste Glass

České Křišťálové lustry a svítidla. Nabízíme též…
Praha 4
BA: V Praha

Mytí lustrů Magistrát města České Budějovice

Čištění a servis kříšťálových lustrů Magistrát…
ČESKÉ BUDĚJOVICE 1
Obytné interiéry Jihočeský

Křišťálový lustr ve Výrobní lince Volkswagen

Instalace Tereziánského křišťálového lustru na…
Dresden, Německo
Designové speciality Zahraničí

Tereziánský salón Arcibiskupství pražské

Čištění a servis původních Tereziánských lustrů v…
Praha 1 - Hradčany
Obytné interiéry Praha

Divadlo Astana - Státní balet a opera

Zakázková výroba lustrů pro objekt budovy Státní…
Astana, Kazachstán
Obchodní interiéry Zahraničí

Muchův sál zámek Zbiroh

Instalace zakázkových křišťálových lustrů v…
ZBIROH
Obytné interiéry Středočeský

Mytí křišťálového lustru v Lobkovickém paláci v Praze

Mytí a servis křišťálového lustru v Lobkovickém…
Praha 1
Obchodní interiéry Praha

Mytí křišťálových a Murano lustrů ve svatebním sále Libeňského zámku

Fotografie z provedeného mytí Murano lustrů ve…
Praha 8 - Libeň
Obytné interiéry Praha

Tereziánský lustr 48 plamenu

140000 Kč
Tereziánský lustr 48 plamenu
Zdeněk Kleprlík Veste Glass Praha 4
BA: V Praha

Luxusní odlitkový lustr s broušenými miskami

18465 Kč
Odlitkový mosazný křišťálový lustr s broušenými…
Zdeněk Kleprlík Veste Glass Praha 4
BA: V Praha

Luxusní odlitkové nástěnné svítidlo

6098 Kč
Odlitkové nástěnné svítidlo z čisté mosazi
Zdeněk Kleprlík Veste Glass Praha 4
BA: V Praha

Stříbrné provedení Tereziánského lustru

13607 Kč
Tereziánský lustr - poniklovaná mosaz
Zdeněk Kleprlík Veste Glass Praha 4
BA: V Praha

Články firmy

Historie Českého lustru

19. 3. 2013

Historie Českého křišťálového lustru Již vice než 273 let představuje český křišťálový lustr pro sklářské…

Jak správně vybrat lustry do obýváku

8. 3. 2014

Obývák není jen místo pro relaxaci, rodinné setkání, ale také místo kam vodíte své náv&scaron…

Obyčejné sklo VS křišťál. Několik typů jak zajistit sklu dlouhou…

17. 4. 2015

Rozdíl mezi běžným sklem a křišťálem Sklo je tavenina oxidu křemičitého, tedy písku, s alkalickou látkou jako tavidlem. Jako…