Články > Hobby a Sběratel > Navštivte soukromé motocyklové museum v Českých Budějovicích

Navštivte soukromé motocyklové museum v Českých Budějovicích

Článek vložila firma JIHOČESKÉ MOTOCYKLOVÉ MUSEUM v kategorii Hobby a Sběratel

Jihočeské motocyklové museum v Českých Budějovicích je jednou z nejvýznamnějších soukromých sbírek historických motocyklů v České republice.
Zpřístupnění veřejnosti se datuje rokem 1999, první exposice byla v Jílovicích u Borovan. O dva roky později se exposice rozšířila a přestěhovala do metropole Jižních Čech. Majitelem a zakladatelem sbírky je historik a motoristický publicista Petr Hošťálek, provozovatelem musejní exposice je Odbor rozvoje cestovního ruchu magistrátu České Budějovice.
Museum najdete v historickém jádru starého města, v objektu Malé Solnice na Piaristickém náměstí. Tedy jen pár kroků od centra Českých Budějovic – zhruba 100 metrů od hlavního náměstí.

Exposice musea je dvoupodlažní a je v ní vystavena téměř stovka motocyklů.
V přízemí je průřez historií největší české motocyklové značky Jawa. Kromě toho je zde kolekce vojenských motocyklů různých zemí a pak celá řada motocyklů zahraničních, včetně několika strojů legendárních amerických značek Indian a Harley-Davidson.      
První patro je věnováno hlavně regionálním výrobkům českobudějovické firmy Motor Jikov, která v šedesátých letech produkovala mopedy značky Stadion. Pouze tady, v Jihočeském motocyklovém museu, můžete spatřit úplnou kolekci těchto malých strojů, které se koncem padesátých let staly nejrozšířenějším prostředkem motorizace v tehdejším Československu. Kromě sériových typů jsou zde totiž i typy určené pro export a kromě nich i všechny vývojové, zkušební a sportovní verze, které jsou prakticky neznámé, protože se v běžném silničním provozu neobjevovaly.
Ve firmě Motor Jikov mají svůj původ i nejvzácnější exponáty celé sbírky – motocykly HURIKAN, ryze české sportovní a závodní stroje z těsně poválečných let, jejichž konstruktérem byl velmi úspěšný český motocyklový závodník předválečné éry, Vladislav Vlk.

Vystavené jsou zde tři, přičemž každý z nich je jedinečný, vyrobený v jediném exempláři. Na renovaci čtvrtého (posledního dochovaného) se pracuje…  
Doplněním prvního patra jsou některé zajímavé typy motocyklů, vztahující se k motoristické historii jižních Čech i města České Budějovice.

Kromě motocyklů jsou v museu k vidění také samostatné motory, dobová jízdní kola a modely letadel. Závodní stroje jsou doplněné cenami, diplomy a poháry z absolvovaných závodů a soutěží. Malé návštěvníky zaujmou dětská vozítka, koloběžky, modely a hračky, zatímco dospělé návštěvníky okouzlí příběhy jednotlivých exponátů či jejich někdejších majitelů.

Více než polovina návštěvníků jsou návštěvníci zahraniční, kromě nich je Jihočeské motocyklové museum oblíbeným cílem škol a zejména odborných učilišť. Specifickou částí návštěvníků jsou sběratelé a renovátoři historických vozidel, kteří sem jezdí za poučením, radou a archivními podklady ke své práci.
 
Jihočeské motocyklové museum je otevřeno od 1. března do 31. října.
Návštěvní doba denně od 10.00 do 18.00 hodin.
Zavírací den je pondělí.

Nedaleko musea je pro váš vůz dostatečně velké hlídané parkoviště,
občerstvení vám nabídnou okolní stylové hospůdky
a v nejtěsnější blízkosti lze najít i ubytování hotelového typu.

 

Vytvořeno 14. 8. 2015, platnost do 20. 2. 2016.

logo
JIHOČESKÉ MOTOCYKLOVÉ MUSEUM

Motocyklové museum Malá Solnice Piaristické…
ČESKÉ BUDĚJOVICE 1
BA: S Jihočeský

Články firmy

Navštivte soukromé motocyklové museum v Českých Budějovicích

20. 2. 2015

Jihočeské motocyklové museum v Českých Budějovicích je jednou z nejvýznamnějších soukromých sbírek historických motocyklů v České republice. Zpřístupnění veřejnosti se datuje…